Nieuws:

Oudedagsreserve anno 2021

Oudedagsreserve

Jaarlijks mogen ondernemers een deel van de winst reserveren voor de oudedagsreserve. Ondernemers zetten dit geld niet daadwerkelijk opzij, maar de winst wordt door deze reserve verlaagd. Zo ben je minder inkomstenbelasting verschuldigd!

Het afgelopen jaar hebben veel ondernemers hun ondernemingsvermogen zien krimpen. De vraag wat er gebeurd met die reserves als het ondernemingsvermogen daalt komt dan ook steeds vaker aan bod. De mogelijkheden beschrijven we daarom in deze blog.

Voorwaarden oudedagreserves

Voor de oudedagsreserve zijn een aantal voorwaarden opgesteld. Je moet een ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en je moet minimaal 1.225 uur aan jouw onderneming hebben besteed per jaar. Dat betekent dat bijvoorbeeld de commanditaire vennoten de reserve niet kunnen vormen. Zij hebben wel winst uit de onderneming, maar zij zijn zelf geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de vennootschapsbelasting kunnen ook de reserves niet vormen. Daarnaast mag je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Je mag dan maximaal 9,44% van de winst toevoegen aan de oudedagsreserve tot een bedrag van €9.395.

Minder inkomstenbelasting

Je bent als ondernemer minder inkomstenbelasting verschuldigd omdat je de winst verlaagt. Als de winst wordt belast tegen het hoogste tarief in 2021 (49,5%), dan heb je een belastingvoordeel van 49,5%. Goed om te weten hierbij is dat het geld in de onderneming blijft en het dus door jou te gebruiken blijft. Belangrijk is dat het een vorm van uitstel van belastingheffing is. Niet alle ondernemers zijn zich hiervan bewust en hebben hier dan ook geen rekening mee gehouden. Een interessante tip is dat de reservering plaats heeft gevonden tegen het hoogste tarief en de vrijval tegen het lage tarief. Zo heb je per saldo een belastingvoordeel behaald.

Afname oudedagsreserve

In sommige gevallen kun je de oudedagsreserve vrijwillig laten vallen. De oudedagsreserve neemt af of wordt opgeheven als je lijfrente koopt voor een inkomensvoorziening. Daarnaast vermeld je in de aangifte de afname van de oudedagsreserve voor hetzelfde bedrag. Let op! Over de toekomstige jaarlijkse lijfrente-uitkering dien je wel inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast moet het bedrag dat je afstort liquide beschikbaar zijn.

De oudedagsreserve neemt ook af, of wordt opgeheven, als je de onderneming (gedeeltelijk) staakt. Het kan ook zijn dat je op 1 januari de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt of je voldoet in het jaar en het voorgaande jaar niet meer aan het urencriterium. Vanwege de coronacrisis mag je voor de periode 1 januari 2021 – 1 juli 2021 uitgaan van ten minste 24 uur per week dat je aan jouw onderneming hebt besteed.

Zijn deze situaties niet op jou van toepassing, maar is de oudedagsreserve wel hoger dan het ondernemingsvermogen? Dan vindt er geen verplichte vrijval plaats. Je mag (tijdelijk) geen bedrag reserveren en pas als het ondernemingsvermogen meer bedraagt dan de oudedagsreserve kan er weer gereserveerd worden.

 

Adbark administratiebureau De Goorn

Heb je vragen over de oudedagsreserves? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!