Nieuws:

Onbelaste kostenvergoeding in 2021

Onbelaste kostenvergoeding in 2021

In 2020 was het mogelijk om de onbelaste reiskostenvergoeding en de vaste kostenvergoeding bij werknemers die vanwege de coronacrisis thuiswerkten, door te laten lopen. Maar daar zit mogelijk een verandering in voor 2021.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn er allerlei fiscale maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de economie blijft draaien. Niet alle goedgekeurde maatregelen zijn nog geldig in 2021. Zo zijn er paar punten waar op gelet moet worden zoals de reiskostenvergoeding en de vaste kostenvergoeding voor werknemers die vanwege de coronacrisis thuiswerken.

Onbelaste reiskostenvergoeding

Eind januari 2021 heeft het kabinet goedkeuring gegeven voor het verlengen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer tot 1 juli 2021.

Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Reiskosten vergoeding voor 13 maart toegekend

De vaste reiskostenvergoeding moet al voor 13 maart zijn toegekend aan de werknemer. Is een werknemers na deze datum in dienst gekomen of verhuist, dan is de reiskostenvergoeding alsnog belast.

  • 128 dagen naar werk

Als de werknemer minder vaak maar alsnog 128 dagen voor werk reist mag je een onbelaste reiskostenvergoeding uitkeren aan de werknemer voor woon-werkverkeer.

Kilometervergoeding

Als de werknemer echter daadwerkelijk met eigen vervoer naar het werk reist, mag u ook in coronatijd € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden.

In de vrije ruimte

Het is ook nog steeds mogelijk om reiskostenvergoeding (deels) onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De reiskostenvergoeding blijft dan onbelast. Het is wel belangrijk om de gebruikelijkheidstoets in de gaten te houden. Wanneer het maximale bedrag op jaarbasis onder de €2400 valt, accepteert de Belastingdienst het gebruik van de vrije ruimte zonder vragen.

Vaste kostenvergoeding

Dan is er ook nog de vaste kostenvergoeding. Ook die mocht in sommige gevallen onbelast uitbetaald worden.

Kostenonderzoek met onderbouwing

Zakelijke kosten zoals vakliteratuur, zakelijke maaltijden onderweg en parkeerkosten van de auto van de zaak zijn onbelast, mits deze vooraf onderbouwd is aan de hand van een kostenonderzoek. Als deze kosten wegvallen omdat de werknemer thuiswerkt, dan mag u deze kosten niet onbelast vergoeden.

Goedkeuring niet verlengd

In 2020 was het mogelijk om de vaste kostenvergoeding onbelast te laten doorlopen, ook als de kosten niet meer gemaakt werden. In 2021 is dat niet meer mogelijk.

Vrije ruimte verruimd
Geeft u toch een vergoeding, dan kan dat via de vrije ruimte. Deze vrije ruimte is net zoals in 2020 verruimd  Tot een loonsom van € 400.000 is deze verhoogd van 1,7 naar 3%. Voor het meerdere van de loonsom geldt een percentage van 1,18%.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!