Nieuws:

Laat je herinvesteringsreserve niet verlopen

Herinvesteren

Laat je herinvesteringsreserve niet verlopen

Een herinvesteringsreserve (HIR) moet binnen drie jaar herinvesteerd worden. Als het niet lukt om het te herinvesteren, dan valt de HIR in de winst. Wij geven je informatie over hoe je dit kunt voorkomen en welke uitzonderingen er zijn.

Herinvesteringsreserve

Als je een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt kun je dit tijdelijk opzijzetten via de HIR. Je betaalt dan geen belasting hierover. De voorwaarde is wel dat je op de balansdatum een voornemen hebt om te herinvesteren in een nieuw bedrijfsmiddel. Wanneer je herinvesteerd, kun je de HIR afboeken op het nieuwe bedrijfsmiddel. De belasting betaal je vervolgens gespreid over de jaren omdat de boekwaarde van het vervangende bedrijfsmiddel daalt.

Herinvesteer binnen drie jaar

Het is wettelijk bepaalt dat je de HIR binnen drie jaar moet herinvesteren. Ook moet je dit afboeken op een ander aangeschaft bedrijfsmiddel. Heb je in 2018 dus een bedrijfsmiddel verkocht? Let er dan op dat de HIR dit jaar nog verloopt. Er zijn uitzonderingen die een fiscale claim kunnen voorkomen.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel. Mocht het zo zijn dat voor het herinvesteren een aantal vergunningen of dergelijke nodig zijn, duurt het in sommige gevallen langer dan drie jaar. In dat geval kun je een uitzondering aanvragen. Een andere uitzondering is van toepassing als bijzondere omstandigheden zorgen voor vertraging. Let op! Je moet dit wel kunnen aantonen. Ook moet je wel een start maken met het uitvoeren van de investering.

De coronacrisis heeft natuurlijk ook impact gehad op allerlei bedrijven. Daarom is goedgekeurd dat de huidige crisis voor de HIR als bijzondere omstandigheid is aangemerkt. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat de coronacrisis jouw bedrijf dusdanig heeft geraakt dat de herinvestering vertraagd is. De HIR moet je een later jaar dan wel afboeken op een nieuw bedrijfsmiddel of toegevoegd worden aan de winst.

Administratiekantoor Bark

Heb je vragen over de herinvestering of de uitzonderingen hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag over je mogelijkheden en helpen je uiteraard graag verder!

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!