Nieuws:

BTW aangifte in 2022, alles wat je moet weten

TVL en belastingversoepeling

BTW aangifte in 2022, alles wat je moet weten

Tot op heden hebben ondernemers hun BTW-aangifte kunnen doen via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. In 2022 is dit niet meer mogelijk en moet iedereen op zoek naar een andere manier om de aangifte te doen. We lichten hieronder diverse manieren toe.

Geleidelijke overgang ondernemersportaal

Al een tijdje is de Belastingdienst bezig met een geleidelijke overgang. Waar ondernemers normaal gesproken het ondernemersportaal gebruiken, wilt de Belastingdienst dit nu op een andere manier zien. Ondernemers worden naar een andere online omgeving gebracht om daar hun BTW-aangifte te doen. Dit zal er voor zorgen dat het oude portaal voor ondernemers verdwijnt en enkel “Mijn Belastingdienst Zaken” beschikbaar blijft.

Een verzamelpunt voor alle zakelijke aspecten

Eerder verschoof de aangifte van de vennootschapsbelasting al naar het zakelijke platform van de Belastingdienst. Daarnaast is ook de loonaangifte gevestigd op dit platform. De BTW-aangifte zal ook zijn weg gaan vinden op het zakelijke platform van de Belastingdienst. Zo vind je alle zakelijke aspecten in één online verzamelpunt.

Wat is eHerkenning?

Om namens je bedrijf contact op te nemen met de Belastingdienst of het UWV, heb je eHerkenning nodig. Dit is een soort digitale sleutel met verschillende niveaus van betrouwbaarheid. Deze sleutel dien je aan te schaffen. In sommige situaties is daar een compensatieregeling voor beschikbaar. Om deze digitale sleutel aan te schaffen moet je bedrijf ingeschreven staan bij de KvK. Eenmanszaken kunnen wel nog met hun DigiD inloggen.

Persoonsgebonden

eHerkenning is persoonsgebonden en is alleen aan te vragen bij een leverancier die erkend is door de Rijksoverheid. Je kunt zelf kiezen bij wie je de eHerkenning aanvraagt, zolang deze erkend is.

Betrouwbaarheid

eHerkenning kent vijf betrouwbaarheidsniveaus. Hoe hoger het niveau, hoe meer zekerheid een andere organisatie heeft over jouw identiteit. Om contact te hebben met de Belastingdienst is het minimale betrouwbaarheidsniveau 3 nodig. Om niveau 3 aan te vragen moet je leverancier een aantal aanvullende controles doen. De identificatie en het vaststellen van de bevoegdheid zijn daar onderdeel van.

BTW-aangifte doen

Naast de normale manier van BTW-aangifte doen via het ondernemersportaal, kan een ondernemer ook voor twee andere opties kiezen. Het kan via administratiesoftware zoals Visma of een fiscale dienstverlener zoals AdBark natuurlijk!

Hulp bij de BTW-aangifte?

Heb je vragen over de aangifte of eHerkenning? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en helpen je graag verder!

 

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!