Nieuws:

Heb je een eigen BV? Zet je kind op de payroll!

Heb je een bv? Zet je kind op de payroll

Wanneer je kind studeert kun je die natuurlijk financieel ondersteunen. Helaas is dat niet fiscaal aftrekbaar. Toch is er een manier om je studerende kind te ondersteunen als je een BV hebt. Hoe dat kan? We leggen het graag aan je uit!

Studeren is niet goedkoop. Veel studenten kiezen er daarom voor om een bijbaantje te nemen naast hun studie of te lenen bij DUO. Maar als ouder met een BV kun je ook een bijdrage leveren.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere voordelen om jouw kind op de payroll te zetten

Aftrek loonkosten

Via een bijbaan in jouw BV kun je jouw kinderen fiscaal ondersteunen. Het is echter wel belangrijk dat zij reële werkzaamheden en overeenkomstige beloning betreft. Er hoeft op deze manier maar beperkt belasting betaald te worden. Rekening houdend met 8% vakantiegeld is tot zo’n € 675 aan verdiensten per maand is de belastingheffing in 2021 zelfs nihil, maar ook bij een inkomen van € 1.000 per maand betaalt jouw kind nog geen € 60 per maand aan belasting.

Voordelen voor de BV

Ook voor de BV zitten er voordelen aan een meewerkend kind. In de meeste gevallen zijn kinderen namelijk niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen, en betaal je dus geen premies.

Andere mogelijkheden

Werkkostenregeling

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de werkkostenregeling als je zoon of dochter bij de BV in dienst is. Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kun je in 2021 1,7% van de loonsom van de BV tot €400.000 uitgeven aan belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen.

 

De vrije ruimte kan ook deels besteed worden aan vergoedingen en verstrekkingen voor uw kind. Denk hierbij aan een smartphone. Het is belangrijk om wel redelijk te blijven qua uitgaven. Maar tot een bedrag van €2400 doet de belastingdienst niet moeilijk.

Auto of laptop 

Wanneer je kind ook fiscaal als werknemer te boek staat, kun je ook gebruik maken van alle mogelijkheden die er zijn voor vrijgesteld loon en in beginsel ook een auto van de zaak ter beschikking stellen. Is jouw kind (deels) verantwoordelijk voor de website? Dan is het te verantwoorden dat een laptop noodzakelijk is. Deze laptop kun je dan belastingvrij verstrekken en kan dan ook voor de studie gebruikt worden.

Is er een grens aan bijverdiensten?

Ja die is er! Wanneer jouw kind maandelijks een bijdrage krijgt van DUO, is het belangrijk om in 2021 niet meer dan €15.415,63 te verdienen. Dit geldt alleen voor het mbo en voor het oude stelsel voor hbo en universiteit. Ouders met kinderen tot 18 jaar krijgen kinderbijslag. De hoogte van het bedrag heeft geen invloed als er meer wordt verdiend.

 

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!