Nieuws:

Plan de fiscale gevolgen als je de auto van de zaak inruilt

Fiscale gevolgen

Als je de auto van de zaak in de loop van het jaar inruilt, kan een zorgvuldige planning de bijtelling voor privégebruik voorkomen. Als dit niet zorgvuldig gebeurt krijg je een behoorlijke fiscale gevolgen in de vorm van een rekening. Adbark administratiebureau in De Goorn helpt je bij die zorgvuldige planning.

Voorkom bijtelling

De bijtelling voor een auto van de zaak kan worden voorkomen als je binnen het jaar niet meer dan 500 km privé rijdt. We zien dat het regelmatig fout gaat als de auto wordt ingeruild. De nieuwe auto van de zaak is vaker elektrisch met een lage bijtelling. Achteraf moet er dan toch worden bijgeteld. Dit bedrag kan enorm oplopen. Verschillende opties hierbij zijn om een auto te huren of een motor te gebruiken. Bereik je de grens van 500 km in de laatste maand, huur dan als alternatief een auto voor deze maanden. De andere optie is een motor van de zaak. Die privékilometers worden namelijk niet met de auto van de zaak gesaldeerd.

De grens van 500 kilometer

Het is allereerst belangrijk om te weten dat het op jaarbasis geldt en niet per auto. De bijtelling ontloop je door met beide auto’s (ingeruilde en nieuwe auto van de zaak) niet meer dan 500 km privé rijdt. Rijd je met de eerste auto 300 km privé? Dan gaat de teller met de nieuwe auto dus niet naar 0. De teller loopt door en bij het overtreden van de grens zal voor beide auto’s bijtelling worden gerekend.

Deel van het jaar een auto ter beschikking

De berekening veranderd als je een auto slechts een deel van het jaar tot je beschikking hebt. Zowel de bijtelling als het aantal privé gereden kilometers past zich evenredig aan. Stel dat je de auto slechts twee maanden tot je beschikking hebt, zal je slechts 83 km privé mogen rijden.

Beperk privégebruik

Heb je het hele jaar de auto van de zaak nauwelijks gebruikt voor privé doeleinde? Voorkom dan dat je alsnog een flinke bijtelling krijgt door met je nieuwe auto ineens veel privé te rijden. Zoals eerder aangegeven, kom met beide auto’s niet boven de 500 km aan privé gebruik. Plan dit zorgvuldig vooruit!

Voorkom fiscale gevolgen 

Heb je vragen over de fiscale gevolgen als je de auto van de zaak inruilt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!