De voorwaarden van een hypotheekaanvraag zijn tegenwoordig streng als het gaat om de hoogte van een lening. Daarom kan het interessant zijn om bij een familielid te lenen. Maar wat zijn de regels als je leent van een familielid en waar moet je op letten? Dat leggen we in deze blog verder uit!
Hypotheek bij de bank
Banken eisen tegenwoordig zekerheid bij het aanvragen van een hypotheek. Bij de aankoop van een huis mag je tegenwoordig slechts maximaal het bedrag van de koopsom lenen. Alle overige kosten bij het aanschaffen van een huis liggen dus bij de koper zelf. Denk aan notariskosten of overdrachtsbelasting. Daarbij is eigen geld ook steeds vaker een vereiste bij het aankopen van een woning.
Hypotheek bij familie
Als je geld leent van familie, zoals je ouders, kunnen zij een deel van dit bedrag schenken. Dat kan een voordeel zijn. Het gaat daarbij om de rente die je betaalt. Wanneer je de betaalde rente als schenking wilt ontvangen zitten hier een aantal regels aan vast. Het belangrijkste is dat het aparte transacties zijn. De te betalen rente en de schenking mogen niet met elkaar verrekend worden. Zo is het duidelijk voor de fiscus dat het om een schenking gaat. Voor het familielid wijzigt er fiscaal niet veel. In plaats van geld op de spaarrekening in box 3, komt er een vordering op de koper van de woning.
Rente
De banken rekenen over spaargeld negatieve rente. Geld verstrekken aan een familielid kan een voordeel geven omdat de verstrekker de negatieve rente uitspaart. De rente die het familielid ontvangt, is ook nog eens belastingvrij! Het is dan wel belangrijk dat fiscaal alles juist is ingericht. Voor de fiscale aftrek van de rente bij de koper moet de lening aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet een schriftelijke overeenkomst zijn met een vooraf afgesproken aflossingsschema. Dit aflossingsschema is op basis van minimaal een annuïtaire aflossing.
Zakelijk gezien is de rente aftrekbaar in het beginsel bij de koper. Bij de verstrekker is de rente onbelast. Het lijkt aantrekkelijk om te kiezen voor hoge rente om vervolgens (een deel) van de rente terug te schenken aan de koper. De rente moet dan wel zakelijk zijn. Een opslag is mogelijk, echter hangt dit wel af van de gegeven zekerheid, de overige voorwaarden en de vermogenspositie. Let op! De rente moet wel daadwerkelijk door de koper (meestal het kind) worden betaald. Het wegstrepen tegen een schenking maakt de rente niet aftrekbaar. Een kasrondje moet daarbij ook vermeden worden.
Notarieel vastleggen
Een familielening hoeft niet notarieel vastgelegd te worden, een onderhandse akte is daarin voldoende. Daarnaast bespaar je ook notariskosten. Een kleine tip die we willen meegeven is dat een ‘positieve/negatieve hypotheekverklaring’ ook volstaat als een geldverstrekker als zekerheid hypotheek op de woning wil vestigen. Op eerste verzoek van de geldverstrekker is de ontvanger verplicht om aan de inschrijving mee te werken. Waar nodig kun je afspreken dat de ontvanger op voorhand een volmacht daartoe geeft.
Adbark adviseert je over de hypotheek mogelijkheden bij familie
Heb je vragen over een hypotheek of geld lenen bij familieleden? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag over je mogelijkheden.