Nieuws:

Kapitaalrente in de plus

kapitaalrente

Voor het eerst in vijf maanden staat de Nederlandse kapitaalmarktrente weer in de plus. De hoge inflatie speelt daarbij een rol. Het gevolg? Onder andere de hypotheekrente stijgt mee, maar hoe ver? Wij vertellen er alles over in deze blog.

Kapitaalrente

Wat geeft de Nederlandse overheid voor het lenen van geld? De rente die geldt voor een staatslening van 10 jaar (staatsobligatie) noemen we kapitaalrente. De kapitaalrente staat voor het eerst in vijf maanden weer in de plus. Dat betekent dat een obligatie weer geld oplevert voor de koper. De afgelopen maanden kreeg de overheid geld toe bij het uitgeven van zo’n staatsobligatie.

Inflatie

Hoe komt het dat de rente stijgt? Dat heeft alles te maken met inflatie. Op basis van de Consumentenprijsindex is de Nederlandse inflatie in september 2021 uitgekomen op 2,7%. De gemiddelde inflatie in Europa kwam die maand uit op 3,4%, het hoogste niveau sinds september 2008.

De meeste instanties gaan er vanuit dat de hoge inflatie van dit moment tijdelijk is. De economie herstelt in een snel tempo na de pandemie. Hierdoor is er een grote vraag naar producten en grondstoffen. Met als gevolg grote tekorten wat vervolgens weer zorgt voor de explosieve prijsstijgingen. Toch zou het kunnen dat de hoge prijzen wel eens langer kunnen aanhouden. De onzekerheid komt tot uitdrukking in de stijgende marktrentes.

Hypotheekrente

Als de marktrente stijgt, stijgt de hypotheekrente dan ook mee? Het antwoord is ja. De afgelopen dagen geven banken steeds meer renteverhogingen door voor hypotheken. De verhogingen zijn vaak wel laag en de verwachting is ook niet dat dit ineens hard zal stijgen.

Spaarrente

Wat betekent de inflatie en marktrentestijging voor spaarrente? De spaarrente bij sommige banken stijgt licht. Toch lijkt het geen gevolg van de stijgende marktrentes. De kans is ook klein dat spaarbanken gaan volgen met een verhoging van de spaarrente. De hoeveelheid geld in de markt is zo groot dat de banken liever minder spaargeld willen binnen krijgen.

Adbark administratiebureau De Goorn

Heb je vragen over de marktrentes of andere administratieve aspecten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!