Nieuws:

Desinvesteringsbijtelling

Desinvesteringsbijtelling
Iedere ondernemer in Nederland is belastingplichtig voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Wanneer je bedrijfsmiddelen gaat verkopen of schenken, krijg je te maken met de desinvesteringsbijtelling. Met deze bijtelling betaal je je verkregen investeringsaftrek terug. Lees in deze blog er meer over!

Wat is een desinvestering?

Desinvesteren is eigenlijk het omgekeerde van investeren. Met desinvesteren vervreemd (verkocht of geschonken) je bedrijfsmiddelen. Wanneer je op deze bedrijfsmiddelen de investeringsaftrek hebt toegepast, kan het zijn dat je die aftrek moet terugbetalen. Dit gebeurt met de zogeheten desinvesteringsbijtelling. Dit ben je verplicht als je voldoet aan de volgende twee kenmerken:

  • Je vervreemdt je bedrijfsmiddelen, waarin je een investering hebt gedaan, binnen 5 jaar na het begin van het kalanderjaar.
  • De waarde van de bedrijfsmiddelen is gezamenlijk hoger dan € 2.300 (2019) of € 2.400 (2020 en 2021).

Wanneer wordt een investering als vervreemding gezien?

  • Wanneer een bedrijfsmiddel bestemd is voor de verhuur (geldt voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek niet voor de Energie- en de Milieu-investeringsaftrek).
  • Wanneer een bedrijfsmiddel naar je privé vermogen gaat.
  • Wanneer je binnen 12 maanden de investering niet in gebruik neemt en je ook nog niet 25% van het aankoopbedrag hebt betaald.
  • Wanneer je het bedrijfsmiddel niet in gebruikt neemt binnen 3 jaar na het begin van het kalenderjaar.

Administratiekantoor Bark

Heb je vragen over de desinvesteringsbijtelling? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je over mogelijkheden en helpen je uiteraard graag verder!

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp