Nieuws:

Alles wat je moet weten over de vrijwilligersregeling van 2024

Alles wat je moet weten over de vrijwilligersregeling van 2024

Heb jij vrijwilligers in dienst? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, waaronder de vernieuwde vrijwilligersregeling van 2024. In deze blog leggen wij alle nieuwe veranderingen uit en wat dit inhoud voor jouw bedrijf.  

 

Wat houdt de regeling in? 

De vrijwilligersregeling is een uitzondering binnen de loonbelasting, waardoor het niet noodzakelijk is om te beoordelen of er sprake is van een echte dienstbetrekking of een fictieve dienstbetrekking. Een van de voorwaarden is dat vrijwilligers geld ontvangen dat niet marktconform is en binnen de grenzen van de vrijwilligersregeling valt. Dit is het geval wanneer iemand in 2024 een vergoeding of verstrekking ontvangt tot maximaal €210 per maand en maximaal €2.100 per kalenderjaar. Belangrijk is hierbij dat de vergoeding niet mag afhangen van het tijdsbeslag en de aard van het werk.  

 

De vernieuwde uurvergoeding 

De Belastingdienst gaat ervan uit dat een uurvergoeding van maximaal €5,00 (of €2,75 voor vrijwilligers jonger dan 21 jaar) als niet-marktconform wordt beschouwd. Om jongeren te stimuleren om vrijwilligerswerk te verrichten, verhoogt de overheid per 2024 de urennorm voor personen jongeren dan 21 jaar tot €3,25 per uur.  

De uurvergoeding van €5,00 en €3,25 worden beschouwd als bedragen waarbij de Belastingdienst ervan uitgaat dat de vergoeding niet-marktconform is. Als een werkgever een hogere uurvergoeding toekent en overtuigend aantoont dat deze niet-marktconform is, kan er alsnog sprake zijn van een vrijwilligersvergoeding.  

Het vermelde uurloon is ook van toepassing wanneer een vrijwilliger niet per uur, maar per activiteit wordt betaald, en de vergoeding wordt omgerekend naar een uurbedrag. Het is niet verplicht om een urenadministratie bij te houden. 
 

Heb je vragen over de vrijwilligersregeling van 2024 of heeft je organisatie behoefte aan deskundig advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je te assisteren bij al je vragen en behoeften.  

 

  

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!