Nieuws:

Prinsjesdag-plannen uitgelekt positieve punten voor het mkb

Op de derde dinsdag van september is het alweer zo ver: Prinsjesdag. Zoals altijd zijn een deel van de plannen al uitgelekt. In deze uitgelekte plannen zijn een aantal opstekers te vinden voor mkb’ers. Zo zou het lage tarief in de vennootschapsbelasting (VPB) straks gaan gelden tot een winst van €400.000 in plaats van de huidige €200.000.

Derde ronde coronasteun

Tijdens Prinsjesdag worden de plannen van aankomend jaar bekend gemaakt. Zoals verwacht zakt het lage tarief in de VPB van 16,5% naar 15%. Verder kunnen VPD-plichtige ondernemers langer gebruik maken van dit opstapje van €200.000 naar €400.000. Daarentegen gaat de eerder geplande verlaging van het hoge VPD-tarief niet door. Deze zal ook in 2021 op 25% blijven staan. De overheid wil juist nu dat ondernemingen blijven investeren. Om dat aan te moedigen komt er een regeling die fiscaal voordeel geeft aan ondernemingen die investeren. De overheid zelf wil de economie ook blijven stimuleren, via een investeringsfonds met zo’n € 20 miljard in de pot.

Ook is er enige lastenverlichting voor ondernemers van de inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf van box 1 zou dalen naar 37,1% maar daalt naar 36,9%. Ook gaat de arbeidskorting omhoog. Aan de andere kant wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren verder afgebouwd dan gedacht. Dit voordeel voor zzp’ers komt dan uit op € 3.240. Eerder was het plan om de aftrek niet verder te laten zakken dan € 5.000.

Spaarders krijgen ook een meevaller. Het kabinet trekt het heffingsvrije vermogen in box 3 op naar €50.000 per persoon, dit was €30.846. In tegenstelling tot eerdere berichten krijgen huizenbezitters waarschijnlijk toch niet te maken met een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast schrapt het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt, als zij tenminste zelf gaan wonen in het huis dat ze kopen. Voor de aankoop van een woning geldt nu nog een tarief van 2% overdrachtsbelasting. Tegenover deze lastenverlichting staat dat het tarief voor bedrijfspanden omhoog gaat van 6% naar 8%.Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!