Nieuws:

Overstappen naar een BV

Uit cijfers blijkt dat steeds meer ondernemers in verband met de coronacrisis overwegen om over te stappen naar een BV. Overweegt u om uw onderneming (eenmanszaak of VOF) om te zetten in een BV? Dan is 1 oktober 2020 een belangrijke datum. Tot 1 oktober heeft u namelijk de mogelijkheid om uw intentie vast te leggen, waardoor u recht heeft op een fiscale terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.

Overstappen naar een BV

Er kunnen een aantal redenen zijn om de structuur van uw onderneming te wijzigen. Zo kunt u door omzetting van uw onderneming naar een BV uw privéaansprakelijkheid beperken. Het is ook mogelijk dat het vanuit fiscaal oogpunt voor u interessant is om uw onderneming om te zetten naar een BV.

Datum omzetting

Het is administratief vaak handig om qua overdrachtsdatum aan te sluiten bij het begin van een boekjaar. Dit zodat er geen tussentijdse cijfers opgemaakt moeten worden. Bovendien ontstaan er dan geen halve boekjaren waardoor de vergelijkbaarheid van uw cijfers in stand blijft. Zo is voor een structuurwijziging in 2020 een (fiscale) omzetting per 1 januari 2020 aan te raden. Daardoor kunnen de resultaten van uw onderneming vanaf 1 januari 2020 aan de BV toegerekend worden.

Intentieverklaring

Als u aanspraak wilt maken op deze terugwerkende kracht, moet u tijdig uw intentie tot inbreng van uw onderneming in een BV bij de Belastingdienst kenbaar maken. Dit doet u door voor 1 oktober 2020 een intentieverklaring aangetekend te versturen naar de Belastingdienst. Bij registratie voor 1 oktober 2020 heeft u dus recht op een overgang naar de BV-vorm per 1 januari 2020. Registratie van een intentieverklaring is gratis.

Wat als u het nog niet zeker weet?

Het is geen probleem als u het nog niet zeker weet. Het registreren van uw intentie verplicht u tot niets. Als u later besluit om toch niet te willen overstappen naar een BV, dan is dat geen probleem. U zorgt er met een tijdig geregistreerde intentieverklaring alleen voor dat u de mogelijkheid heeft om de wijziging per 1 januari 2020 door te voeren.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!