Nieuws:

Ook steun voor getroffen dga’s in coronacrisis

Door de coronacrisis zijn veel ondernemers getroffen. Het kabinet heeft al meerdere noodmaatregelen bedacht om ondernemers te helpen. Ook veel directeur-grootaandeelhouder (dga’s) zijn getroffen, maar het is niet duidelijk van welke maatregelen zij gebruik kunnen maken. De belastingdienst meldt nu dat dga’s tijdelijk een lager dan gebruikelijk inkomen mogen hanteren.

Dga’s hebben altijd een bijzondere positie gehad in de wet- en regelgeving. Ze zijn namelijk werknemer, directeur en aandeelhouder. Deze posities maakt het onduidelijk van welke noodmaatregelen zij gebruik kunnen maken.

NOW-regeling geldt niet altijd voor dga’s

De NOW-regeling is de nieuwste maatregel van het kabinet. Met deze maatregel neemt de overheid simpel gezegd de loonkosten over van ondernemingen en organisaties die door de Coronacrisis de omzet zien dalen. De tegemoetkoming is afhankelijk van het omzetverlies. Dga’s komen in principe niet in aanmerking voor deze regeling omdat ze niet worden aangemerkt als werknemer. Alleen de dga’s die verplicht verzekerd zijn voor werknemersverzekeringen kunnen een NOW-aanvraag doen. Deze verzekering is er vaak niet omdat juist dga’s in de wet zijn uitgezonderd van de verzekeringsplicht.

TOZO, noodloket en betalingsuitstel

Dan is er nog de TOZO-regeling. Deze maatregel regelt de inkomenssteun en bedrijfskredieten voor zelfstandigen. Het ministerie van Sociale zaken meldt dat deze regeling in principe wel gebruikt kan worden door dga’s. Voorwaarde is dat zij voldoen aan het urencriterium (1.225 uur per jaar actief in de onderneming), dat de dga de volledige zeggenschap heeft (meer dan 50% van de aandelen) en financiële risico’s draagt. Ook moet de dga aannemelijk kunnen maken dat de bv nu geen salaris kan betalen.

Ook bij het noodloket kunnen dga’s een aanvraag doen voor een eenmalige gift van €4000. Onder de voorwaarde dat hun bv voldoet aan de algemene voorwaarden. Daarnaast kunnen ook zij gebruikmaken van de fiscale hulpmaatregelen, zoals bijzonder uitstel van belastingbetaling.

Oproep NOB: Gebruikelijk loon dga voorlopig niet toepassen

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) roept het kabinet op om tijdelijk geen rekening te houden met het gebruikelijke loon. Het ‘gebruikelijke’ salaris dat dga’s voor zijn werkzaamheden in de aangifte loonheffingen moet opnemen bedraagt in 2020 €46.000.

Zo ver is het nog niet, maar de Belastingdienst heeft inmiddels wel aangegeven dat dga’s die in zwaar weer zitten tijdelijk een lager gebruikelijk loon mogen afspreken met hun bv. Zij kunnen dan aan het eind van het jaar het juiste gebruikelijk loon voor het hele jaar achteraf bepalen.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!