Nieuws:

Moeten de reiskosten worden doorbetaald aan de thuiswerkende werknemer?

Wanneer een werknemer langdurig thuis moet werken, betekent dit niet automatisch dat de werkgever geen onbelaste reiskostenvergoeding meer kan geven voor die periode. Er gelden wel strikte voorwaarden voor het doorbetalen van de reisvergoeding aan werknemers die in quarantaine zitten.

Normaal gesproken geldt een gerichte vrijstelling voor reiskostenvergoedingen. Hier geldt een vast bedrag van €0,19 per kilometer of de kosten van het openbaar vervoer. Wanneer de werknemer in quarantaine zit en de werknemer ontvangt reisvergoeding op basis van declaraties achteraf, dan hoeft de werkgever geen reiskostenvergoeding te betalen.

Vaste kostenvergoeding loopt wel door

Er geldt een bijzondere regel bij langdurige afwezigheid voor een werknemer die een vaste reiskostenvergoeding ontvangt. De werknemer mag dan de vaste vergoeding doorbetalen voor maximaal 6 aaneengesloten weken. Als de werkgever verwacht dat de werknemer langdurig niet werkzaam is op kantoor, dan mag hij de vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog uitbetalen tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand. Wanneer de werknemer weer naar het werk komt verandert de regeling en mag de werkgever pas weer reiskosten gaan betalen vanaf de maand ná de maand waarin de werknemer weer gaat werken.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!