Nieuws:

Heffing op hoge BV-schuld uitgesteld naar 2023

Naast het bestaande steunpakket voor directeur-grootaandeelhouder (DGA’s) die zijn getroffen door de coronacrisis, zoals de TOZO en uitstel van belastingbetaling, komt het kabinet met nog meer maatregelen.

De eerder aangekondigde heffingen op ‘excessieve’ leningen van DGA’s bij hun eigen BV worden met één jaar uitgesteld naar 2023. Deze leningen geven DGA’s de mogelijkheid om belastingheffing te lang uit te stellen. Daarom wil het kabinet een grensbedrag invoeren. Als het bedrag van de lening van de DGA en de partner samen boven de €500.000 uitkomt, dan is het meerdere automatisch belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Hierbij zijn de schulden van een eigen huis uitgezonderd.

De wet die hiervoor zou moeten zorgen zou vanaf 2020 in moeten gaan. Het kabinet heeft nu besloten om de invoering van deze wet uit te stellen naar 2023. Zo krijgen DGA’s de mogelijkheid om voor te sorteren naar het grensbedrag.

Het kan daarom zinvol zijn voor DGA’s om de schuldenpositie van de BV te herzien. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van de lening in contanten of een herfinanciering bij een externe financier.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!