Nieuws:

De laatste regels rondom btw-aftrek op eten en drinken

De belastingdienst heeft de hoofdregels rondom de btw-aftrek op eten en drinken geactualiseerd. Afhankelijk van de reden van het maken van de kosten van eten en drinken is de btw-ondernemer btw verschuldigd. We zetten de scenario’s op een rijtje:

Kosten eigen gebruik

De btw op eten en drinken die de btw-ondernemers nuttigt voor eigen gebruik, zijn privékosten en zijn dus niet aftrekbaar voor de btw.

Kosten horecagelegenheid

De btw op eten en drinken die door het personeel, zakenrelaties, of de btw-nemer zelf wordt genuttigd, is niet aftrekbaar als dit plaatsvindt in een horecagelegenheid.

Eten en drinken personeel

Ook de btw op eten en drinken voor het personeel, geleverd door een cateraar in een speciaal ingerichte ruimte is niet aftrekbaar. Maar als er sprake is van een kantine in eigen beheer dan is het wel mogelijk om de btw terug te vragen, mits de totale bevoordeling per een werknemer niet meer dan €227 bedraagt. Let op dat bij berekening van de drempel voor de kantinekosten in eigen beheer een opslagpercentage van 25% bij de aanschafkosten moet worden opgeteld. De werkelijke kantineomzet moet vervolgens hier weer in aftrek worden gebracht. De uitkomst daarvan moet gedeeld worden door het aantal werknemers dat gebruikt maakt van de kantine.

Overigens is btw op de inkoop van eten en drinken door een horecabedrijf aftrekbaar, mits deze tegen betaling aan klanten wordt geserveerd.

Eten en drinken laten bezorgen

De btw op eten en drinken voor het personeel dat wordt bezorgd en bedoeld is voor het personeel is aftrekbaar. Ook hier moet er rekening gehouden worden met de €227 grens per werknemer.

Reus en Bark btw aftrek eten en drinken

Of de btw kosten kunnen worden teruggevraagd is afhankelijk van de uitgave. Nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem neem contact met ons op. We helpen je graag!

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!