Nieuws:

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Eind augustus werd bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor starters in 2021 afgelast zou worden. Nu de plannen op Prinsjesdag definitief bekend zijn gemaakt, vertellen we je graag hoe het precies zit met deze regeling.

Op dit moment betaalt iedereen die een huis koopt twee procent overdrachtsbelasting. Op een huis van € 300.000 is dat bijvoorbeeld € 6.000. Vanaf 2021 zullen er drie tarieven gehanteerd worden:

0% voor kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen;
2% voor kopers boven de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen;
8% voor kopers die niet zelf in het huis gaan wonen (bijvoorbeeld beleggers).

Vrijstelling overdrachtsbelasting dus niet alleen voor starters

Hoewel er gesproken wordt over een vrijstelling voor starters, geldt de vrijstelling dus eigenlijk alleen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Dit zouden ook mensen kunnen zijn die al eerder een woning hebben gekocht. Voorwaarde is wel dat je slechts één keer gebruik kunt maken van de vrijstelling. Dus stel dat je in 2021 een huis koopt en daar geen overdrachtsbelasting over hoeft te betalen, dan moet je bij een eventuele volgende koopwoning wél twee procent overdrachtsbelasting betalen.

De vrijstelling geldt dus niet voor mensen boven de 35 jaar, ook niet als zij hun eerste woning kopen en technisch gezien wel starters zijn. De redenering vanuit de overheid hierover is dat mensen onder de 35 gemiddeld gezien minder eigen middelen hebben om de bijkomende kosten te betalen.

Wat als slechts één van de twee partners onder de 35 is?

Wil je een huis kopen met je partner en is slechts één van jullie jonger dan 35 jaar? Dan betaal je overdrachtsbelasting over de helft van de koopsom. Bij een woning van € 300.000 betaal je dan 2% belasting over € 150.000, oftewel € 3.000.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met anderen!